Hof van Gendt: transformatie van godshuis naar woningen

Gendt Wonen
karakteristieke woningen in voormalige kerk

De bezoekersaantallen van de Martinuskerk in het centrum van Gendt liepen terug. De kerk verloor zijn functie. Vanaf 2008 zochten de gemeente en parochie naar een nieuwe functie zonder sloop. Bij het Hof van Gendt bleef de kerk gespaard.

Onze no-nonsense aanpak en de wederzijdse klik gaven de doorslag om in gesprek te gaan.
Hof van Gendt.jpg

een nieuwe bestemming

Meerdere architecten dachten na over een nieuwe functie voor de Martinuskerk en de bijbehorende begraafplaats in Gendt. Gemeente Lingewaard en de parochie werden er niet vrolijk van, omdat die plannen vaak de volledige sloop van de kerk betekenden. Ze zochten een partij met visie. Uiteindelijk maakten Hendriks en de parochie samen met Van den Bosch Vastgoed een plan. De no-nonsense aanpak en een wederzijdse klik gaven de doorslag om in gesprek te gaan.

Johan Sluiter, gemeente Lingewaard.jpeg
Stenen stapelen kan iedereen. Het gaat om de visie.
- Johan Sluiter, wethouder gemeente Lingewaard over de samenwerking:

leefbaarheid vergroten

Om de leefbaarheid in de dorpskern te vergroten, wilde de gemeente Lingewaard woonruimte realiseren. Door levensloopbestendige woningen in het plan op te nemen, konden ook ouderen langer in eigen dorp blijven. Samen met Buro Waalbrug bedachten we een stedenbouwkundig plan, waarbij we niet alleen de kerk, maar het hele gebied als uitgangspunt namen. Beeldbepalende kerkdelen wilden we behouden. Het voorfront van de kerktoren en het priesterkoor werden in de plannen verweven. Een combinatie van transformatie, nieuwbouw en gebiedsontwikkeling.

Hof van Gendt 2.jpg

transformatie: wat neem je mee?

Aan de voorkant van de oude kerk planden we een ontmoetingsruimte voor de parochie: De Levensbron. De Mariakapel en kerktoren bleven behouden. Aan deze zijde maakten we ook de entree naar de 22 appartementen. Aan de achterkant behielden we het priesterkoor en realiseerden 2 bijzondere woningen met vier verdiepingen. Zes als je de kelder en zolder meerekent.  In de (vlies)gevel van de priesterkoorwoningen lieten we in de vormgeving de orgelpijpen terugkomen. 

Hof van Gendt 4.jpg

nieuwbouw

Het middenschip van de kerk werd opgeofferd om voor plaats te maken voor een binnentuin voor de 22 nieuwbouwappartementen. Om het geheel minder ‘streng’ te laten ogen, lieten we de balkons iets verspringen. Met kleurgebruik en de betonnen dakrand hebben we de nieuwbouw subtiel onderdeel gemaakt van het geheel. Op de plek van de voormalige begraafplaats, die lang daarvoor was weggehaald, realiseerden we de 12 levensloopbestendige woningen omringd door groen. Vandaar de naam: Hof van Gendt.

een fikse uitdaging

Omdat we kerkdelen wilden behouden, diende de sloop voorzichtig te gebeuren. Daarbij wachtten diverse uitdagingen, waaronder veermuizen in de toren. Omdat ze in winterslaap waren, moesten we wachten met de sloop. Vervolgens stuitten we oude funderingsresten van de vooroorlogse kerk. Die was in de 2e wereldoorlog gebombardeerd en herbouwd, inclusief 14 niet geëxplodeerde granaten. Daar moest de EOD voor komen, waarbij we moesten hopen dat de toren niet alsnog omvergeblazen werd. Ook was de kerktoren scheefgezakt. We brachten 8 buispalen aan om verder wegzakken te voorkomen. De klokkentoren is verwijderd, gerestaureerd en teruggeplaatst. 

het resultaat mag er zijn!

Het Hof van Gendt is een prachtig voorbeeld van een geslaagde transformatie. Met behoud van originele elementen en gedeeltelijk oorspronkelijk gebruik. De slooplijnen van de kerk zijn nog steeds zichtbaar en in de nieuwbouw zelfs extra geaccentueerd. De ruimte in het voorfront, waar eerst het koor en het orgel stonden, is getransformeerd tot een ontmoetingsruimte voor de parochie. De Mariakapel in het voorfront bleef behouden.

subsidie Steengoed

Voor het plan kregen we van de provincie Gelderland de subsidie ‘Steengoed’ en ook de gemeente Lingewaard verstrekte een subsidie. Hierdoor werd het transformatieplan financieel haalbaar.

Meer weten over Hof van Gendt?

Neem contact op met

Rob van den Berg - Hendriks.jpg

Rob van den Berg

Projectontwikkelaar
+316 2390 5736
r.vdberg@hendriksmaakthet.nl