De CPO-ontwikkeling aan de Coehoornstraat in Arnhem biedt wonen met ruimte voor collectiviteit. Naast 33 appartementen voorziet het complex in diverse ruimtes voor collectief gebruik, zoals een atrium, woonkeuken en een podium.
.
Gebied 'Coehoorn' ondergaat transformatie tot eigentijds woongebied
Op een steenworp afstand van het centraal station in Arnhem ontwikkelde een groep van bewoners en ondernemers zelfstandig een prachtig woonwerkgebouw met 33 appartementen, 3 gezamenlijke ruimten, enkele bedrijfsruimten en een stallingsgarage met 10 parkeerplaatsen, waarbij 3 auto’s worden gedeeld. Het woongebouw verrijst in het gebied ‘Coehoorn’, dat onder regie van de gemeente Arnhem wordt getransformeerd tot een eigentijds en aantrekkelijk woongebied met veel ruimte voor creatieve bedrijvigheid en cultuur. Aan het nieuwe plein bood de gemeente ruimte voor het ontwikkelen van een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)- project, dat Hendriks ontwikkelde en realiseert.
Ooit waren er ambitieuze plannen voor deze prominente plek, dat fantastisch ligt aan de rand van het centrum nabij het station. De kredietcrisis gooide roet in het eten en de ontwikkelingen kwamen volledig stil te liggen. Om de verpaupering tegen te gaan, wierp een groep creatievelingen zich op om het gebied in de vorm van een project tijdelijk nieuw leven in te blazen en huurde een zestal panden van de gemeente. Het initiatief bleek een groot succes en de raad besloot het project een permanente status te geven>
In de gebiedsvisie werd vastgelegd dat het hart van Coehoorn een mooi binnenstedelijk parkje zou worden, met daaromheen een drietal te behouden panden en drie te ontwikkelen plots. Plot twee, de locatie van een oude school werd tot CPO-ontwikkeling bestemd. Diverse CPO-initiatieven mochten hun ideeën ventileren, waarbij de selectie plaatsvond op basis van de kwaliteit van het plan. De prijs lag namelijk vooraf vast. De Vereniging Cohousing Arnhem won de tender. Hendriks was beoogde achtervang- en bouwteampartner. Hoogte 2 Architecten tekende voor het bijzondere ontwerp.
Hendriks treedt op als achtervangpartij
Cohousing wil een gebouw realiseren, waarin meer gebeurt dan alleen dezelfde voordeur delen. De vereniging wil werken aan een nieuwe manier van omzien naar elkaar binnen een stedelijke setting. Een mooi voorbeeld van een andere manier van samenleven. In Cohousing verenigden zich particulieren die het project samen tot ontwikkeling brengen om er straks zelf te gaan wonen. Hendriks realiseert de bouw en is daarnaast gedeeltelijk betrokken als medefinancier voor de planontwikkeling. Daarnaast treden we op als achtervangpartij. Mochten niet alle appartementen worden verkocht, dan neemt Hendriks de eigendom over.