Het slimme duo: HHEMS en de thuisaccu
Er is file op het elektriciteitsnet. Doordat we massaal verduurzamen, is er namelijk meer vraag naar stroom dan het net aan kan. En dit neemt dusdanige vormen aan, dat nieuwbouwwijken of bedrijven soms niet op het net kunnen aansluiten. Hoogste tijd voor een oplossing, ofwel: meer slimme woningen!
Het is geen geheim dat wij ons flink inzetten voor de energietransitie. In het kader van netcongestiemanagement en de salderingsregeling die komt te vervallen, gaat er bij ons dan ook direct een lampje branden: woningen moeten slimmer! Zo rusten we woningen uit met een innovatieve thuisbatterij, aangestuurd door het door ons ontwikkelde Hendriks Home Energy Management System (HHEMS); de opslag én de brains.
HHEMS is een open source systeem dat slim omgaat met hoe energie in huis wordt opgeslagen, geladen en ontladen. Wanneer de energieprijzen laag liggen, laadt de batterij op en wordt er niet teruggeleverd aan het net. Zijn de prijzen juist hoog? Dan ontlaadt de batterij. Zo spelen we in op dynamische energietarieven en raakt het net niet overbelast. HHEMS communiceert met diverse installaties, waaronder pv-panelen, warmtepomp en thuisbatterij, en werkt zowel bij gebouwgebonden als niet-gebouwgebonden installaties.
Hoe gaat dat nou in de praktijk? In samenwerking met woningcorporatie Peelrand Wonen startten we in 2024 een pilotproject in Boekel. Hier combineerden we de geavanceerde 10 kWh-thuisbatterij met zonnepanelen en een grondwater-warmtepomp bij een bestaande woning. De thuisaccu gebruikt AI-technologie om slim te laden, te ontladen en te optimaliseren op het juiste moment. HHEMS stuurt daarbij niet alleen de batterij aan, maar regelt ook de warmtepomp, reageert op dynamische tarieven en voorkomt piekspanning.
Om te zien of onze aanpak werkte, zijn we alles nauwkeurig gaan monitoren. Wat blijkt? Het systeem werkt supergoed! Tot op heden wordt vrijwel alle elektriciteit in de pilotwoning geleverd vanuit de batterij of zelf opgewekte zonne-energie. In maart en april was er slechts sprake van gemiddeld 8 kWh ingekochte elektriciteit, ten opzichte van gemiddeld 145 kWh bij identieke woningen in de straat. Naar verwachting hoeft de woning tijdens de zomer nagenoeg geen elektriciteit in te kopen en ook beduidend minder terug te leveren aan het net.
Leuk, zo'n slim energiemanagementsysteem. Maar wat hebben bewoners eraan? Allereerst biedt de HHEMS-app realtime inzicht in het verbruik en gaan de individuele woonlasten omlaag. Dat is fijn voor de portemonnee. Energielevering is altijd verzekerd én geen zorgen wanneer de salderingsregeling komt te vervallen. Zo wonen bewoners dankzij HHEMS met een gerust gevoel.
Toekomstplannen? Die zijn er zeker. Het is onze ambitie om het systeem op te schalen van woning- naar wijkniveau. In dat geval sluiten we de hele wijk aan op één batterij, en wordt het laden en ontladen centraal georganiseerd. Met deze aanpak kunnen we op grotere schaal toegevoegde waarde leveren en netcongestie voorkomen. Maar… dit is een flinke uitdaging op zowel juridisch, technisch als financieel gebied. Werk aan de winkel dus!
wist je dat we in 2025 onze allereerste TerugWINwoning realiseren?
Deze zelfvoorzienende woning is niet alleen uitgerust met een thuisbatterij, maar ook gericht op het terugwinnen van energie en water. Kan het nog duurzamer? Jazeker! De woning bestaat uit circulaire, biobased materialen die in de toekomst remontabel én herbruikbaar zijn.
Bekijk deze innovatieWij geloven dat we met slim technologiegebruik het leven van bewoners aanzienlijk kunnen verbeteren. Hoe precies? Daar vertellen we graag meer over.