een frisse kijk op vastgoed
Gezonde gebouwen zijn de toekomst. Of het nu gaat om kantoren, scholen, zorgcentra of woningen, een goed binnenklimaat maakt het verschil. Frisse lucht, een aangename temperatuur en de juiste luchtvochtigheid bepalen niet alleen hoe mensen zich voelen, maar ook hoe ze presteren. En daar stopt het niet. Een gezond gebouw is duurzamer, energie-efficiƫnter en toekomstbestendig. Hoog tijd dus voor een frisse wind!
Veel gebouwen in Nederland, waaronder duizenden scholen, zijn verouderd. En dat merk je. Door slechte ventilatie, hoge CO2-niveaus en wisselende temperaturen verspreiden ziektekiemen sneller en treden gezondheidsklachten op. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.
Corona maakte eens te meer duidelijk hoe belangrijk een goed binnenklimaat is. Vooral op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zijn de CO2-concentratie, luchtvochtigheid en temperatuur bepalend voor hun gezondheid. Om te ventileren gingen ramen en deuren open of werden ad hoc volledig nieuwe installaties geplaatst.
Maar een gezond gebouw gaat verder dan dat. Het vraagt om een integrale aanpak waarbij binnenklimaat, energieverbruik en duurzaamheid hand in hand gaan.
Veel bestaande schoolgebouwen worden de komende jaren vanwege hun slechte conditie vervangen, gerenoveerd of verduurzaamd. Een grote uitdaging, die wij graag samen aangaan.
Met onze integrale, creatieve aanpak zetten wij ons in voor Frisse Scholen. Ofwel: gezonde, comfortabele en prestatiebevorderende gebouwen waarin zowel leerlingen als docenten goed gedijen. Dat begint met een plan, waardoor het nu en straks makkelijker is om beslissingen te nemen, prioriteiten te stellen en te budgetteren. Bijvoorbeeld als het gaat om technische innovaties, installaties, slimme indelingen en milieubewuste materialen. Allemaal voor gebouwen met een prettig binnenklimaat, conform alle duurzaamheidsdoelen en -eisen.
Bij een zorgwoning met een klacht over het binnenklimaat voerden we een uitgebreid objectief onderzoek uit over een lange periode.
Wat bleek? Het binnenklimaat van de woningen voldeed op alle fronten aan de normen. Er waren slechts enkele kleine verbeterpunten, die door ons zijn aangepakt. Hierdoor konden huurder en verhuurder voortaan weer door een deur.
De verbeterpunten van dit soort praktijkvoorbeelden leggen we vast in onze kennisbank. Zo zetten we deze nieuwe kennis in bij al onze ontwikkel-, bouw- en vastgoedbeheerprojecten.
van inzicht naar echte verbetering
Krijg je als gebouwbeheerder wel eens klachten van bewoners over het binnenklimaat van hun woning? Of twijfelen je medewerkers over hoe gezond hun werkplek is? Wil je weten of het binnenklimaat van jouw bedrijfs-, onderwijs- of woongebouw gezond is en of deze voldoet aan de wetgeving?
Een gezond gebouw begint met inzicht. Zo meten we onder andere de CO2-concentratie, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en luchtverversing. De resultaten verwerken we in een duidelijke rapportage met een praktisch advies.
Soms is het goed nieuws en voldoet het binnenklimaat aan de normen, maar soms blijkt dat er werk aan de winkel is. In dat geval denken we mee over verbeteropties en doen we een haalbaarheidsonderzoek. En daar stoppen we niet; we kunnen de benodigde aanpassingen ook uitvoeren. Zo zorgen we niet alleen voor inzicht, maar ook voor echte verbetering!
Samen bouwen we aan een gezondere toekomst. Wil je meer weten over gezonde gebouwen en frisse scholen? Als experts in energie en duurzaamheid praten Cor Kleinveld en Vincent Jansen je graag bij.