samen sectorbreed innoveren
Betaalbare, duurzame woningen zijn keihard nodig. Om de beste innovaties te vinden, bundelen we in het project EcoFab onze krachten met diverse partners. Ons doel is helder: de transitie naar een duurzame bouwsector versnellen. Met als uiteindelijk resultaat: opschaalbare, circulaire en biobased woningen.
Het klimaatakkoord, de energietransitie en strengere duurzaamheidseisen vragen om andere benaderingen in materiaalgebruik, ontwerpstrategieën en samenwerkingsvormen. In het drie jaar durende project EcoFab richten we ons op de potentie van duurzaam bouwen, CO2-reductie, en circulaire en biobased materialen. Door kennis samen te brengen, komen we sneller tot innovaties en vergroten we onze impact op de sector én de samenleving.
Avans Hogeschool, Bras Elektro, C. van der Ven Grond- en Sloopwerken, Fontys Hogeschool, Van de Haterd Zand- en Cementhandel, Hendriks, Van Mensvoort, NXT Building, Technische Universiteit Eindhoven, TTO, Van de Vin Kozijnen, 100% Zonnig, in samenwerking met MOSO, BambooLogic, Koning Willem I College, PIP, HFB Building Balance, ondersteund door Berenschot.
Dit samenwerkingsproject is gesubsidieerd door Europees innovatiefonds OPZuid en loopt van 2024 tot 2026.
Binnen dit project komen eigen innovaties goed van pas:
Tot slot zijn allerlei partners betrokken bij de productie en afname van materialen en modules. Dit leidt tot een nieuwe manier van werken en hoognodige cultuurverandering in de sector.
Wat zijn die innovaties zoal? Allereerst ligt de focus op biobased bouwmaterialen, afkomstig uit de agrarische sector. Denk aan hout, bamboe, miscanthus, hennep en mycelium. En waar het kan, doen we het circulair. Zo verwerken we beton dat vrijkomt bij sloopwerken met de NXT Separator tot circulair beton, wat bijdraagt aan CO2-reductie. Ook produceren we met dit materiaal duurzame gevelstenen zonder hitte. Dat bespaart flink op energie!
Meer over biobased en circulaire bouwmaterialenhoe wonen we in de toekomst?
Het duurzame materialenpalet vormt de blauwdruk van ons toekomstbestendige woonconcept: de TerugWINwoning. De (nu nog) drie typen demonstratiewoningen zijn naast biobased en circulair ook nog eens zelfvoorzienend. Slimme installaties, hoogwaardige isolatie en andere maatregelen, zoals een thuisaccu en waterbufferingsysteem, winnen energie en water terug. Met recht een woning van de toekomst dus.
Hoe en met welke installaties we de TerugWINwoning uitvoeren, is nog niet in cement gegoten. We testen het eerste prototype op locatie en voeren onze lessen door in de TerugWINwoning 2.0.
Een geschikte locatie vinden? Dat bleek in de praktijk nog lastig. Uiteindelijk wees deelnemend partner Koning Willem I College een plekje naast hun school in Veghel aan om begin 2025 een van de drie studieobjecten te plaatsen. We zijn nog in gesprek over waar het tweede en derde (proto)type komt te staan. Het liefst natuurlijk in een échte woonwijk, om te zien hoe de TerugWINwoning in zijn natuurlijke habitat gedijt.
Anita praat je graag bij over de laatste ontwikkelingen van de TerugWINwoning.
...dan is het ons doel om op te schalen. Dat maakt dat we seriematig kunnen bouwen voor verschillende klanten, waaronder woningbouwcorporaties, beleggers en particuliere kopers.
Bekijk alle materialen van de TerugWINwoning