zo willen we netcongestie voorkomen

opschalen met batterijopslag op wijkniveau

In Nederland is het elektriciteitsnetwerk steeds vaker overbelast. Het gaat zelfs al zo ver, dat bepaalde nieuwbouwwijken of bedrijven wachten om op het net aangesloten te worden. Omdat we streven naar duurzame oplossingen die bijdragen aan een betere toekomst, bekeken we de kansen van innovatieve batterijopslag op wijkniveau. Dit pilotproject ontwikkelden we samen met woningcorporatie PeelrandWonen.

de noodzaak van een slim woningconcept

Om problemen met overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie) op te lossen, hebben we in Maury's appartement in Boekel een pilot gedraaid met een slimme innovatieve thuisbatterij. Deze batterij:

  • bepaalt hoe energie wordt opgeslagen, geladen en ontladen in huis.
  • helpt met het kopen of terug leveren van stroom aan het elektriciteitsnet
  • reageert flexibel op vraag en aanbod met dynamische energiecontracten.

De batterij zorgt ervoor dat Maury zelfvoorzienend is én financieel profiteert van zijn 10 zonnepanelen en bodemwarmtepomp. 'Kijk', zegt hij glimlachend, 'de afgelopen maand heb ik ongeveer 100 euro verdiend.'

Thuisbatterij-pilot-Hendriks.jpg

dé toekomst voor corporaties en bewoners

De thuisbatterij is gekoppeld aan slimme AI-software die toekomstige energietarieven, Maury's verbruik en weersvoorspellingen analyseert. Hierdoor kan de batterij energie opslaan wanneer de tarieven laag zijn en deze gebruiken tijdens piekmomenten, wat resulteert in lagere energiekosten.

Hennie van Alphen, specialist vastgoed bij PeelrandWonen, benadrukt dat deze technologie niet alleen financieel voordelig is voor de bewoners, maar ook bijdraagt aan duurzamer wonen. Bewoners zijn nog amper afhankelijk van het elektriciteitsnet en ook hoeven zij niet terug te leveren aan het net, met alle netcongestiegevolgen van dien.

Thuisbatterij-pilot-Maury-Hendriks.jpg

de weg vrij voor energieopslag op wijkniveau

Marti Smits, kostendeskundige en energiespecialist bij Hendriks, legt uit dat de thuisbatterij de weg vrijmaakt voor energieopslag op wijkniveau. Dit is vooral belangrijk met het oog op de naderende afbouw van de salderingsregeling en de overvolle elektriciteitsnetten in Nederland. De batterij zorgt zo voor een duurzame oplossing voor zowel corporaties als bewoners.

meer weten?

Neem contact op met Vincent Jansen voor meer informatie over energiemanagement en ontdek hoe wij bijdragen aan een duurzame toekomst door slim gebruik te maken van technologie.

Vincent Jansen.jpg

Vincent Janssen

Directeur Energie & Duurzaam beheer
+316 1331 3281
v.jansen@hendriksmaakthet.nl