MIA maakt het mogelijk
Houtbouw wint snel aan populariteit, en dat is niet voor niets. Sneller bouwen, minder CO2-uitstoot en een gezondere leefomgeving zijn slechts enkele voordelen. Toch is deze bouwvorm op het moment vaak duurder dan traditionele methoden. Gelukkig maakt de milieu-investeringsaftrek (MIA) het financieel aantrekkelijk voor woningcorporaties die deze duurzame stap willen zetten.
De MIA is in het leven geroepen om duurzame investeringen te stimuleren. Kies je in het ontwerp bewust voor groene technieken en materialen, dan heb je dankzij deze regeling een belastingvoordeel.
Een voorbeeld van zo’n techniek is houtbouw, dat we bij Hendriks veel toepassen in onze projecten. Houtbouw valt al jaren onder deze regeling, wat betekent dat je tot wel de helft van het extra investeringsbedrag fiscaal kan aftrekken. Dat maakt houtbouw, los van alle andere duurzaamheidsvoordelen, nóg aantrekkelijker.
Aan de Pastoor Smoldersstraat in de Vlijmense wijk Vliedberg realiseren we voor Woonveste 42 beneden-bovenwoningen extra voordelig dankzij de MIA-regeling. Kijk zelf maar.
Tip voor corporaties
Overweeg je als corporatie te investeren in houtbouw? Dan is het belangrijk om al in de beginfase rekening te houden met de MIA. De voorbereiding en aanvraagprocedure brengen namelijk aardig wat aandachtspunten met zich mee, en het is lastig om hier pas halverwege het project mee te beginnen.
Daarnaast moet de investering voldoen aan strikte technische specificaties (zoals een Milieuprestatie Index van maximaal 0,4) en moet de losmaakbaarheid van de woning aantoonbaar zijn. Het is slim om deze keuzes dus al in de ontwerpfase te maken.
We denken hier uiteraard graag in mee! We hebben, dankzij onze eigen houtfabriek, al veel ervaring met de technische kant van houtbouw en ook met alle wet- en regelgeving die hier bij komt kijken.
Na oplevering moet het project officieel worden getoetst. We werken hiervoor samen met Alba Concepts en Berenschot, twee vaste partners met expertise in duurzaamheid en regelgeving. Zij controleren of de toegepaste materialen en technieken voldoen aan de MIA-eisen en houden ons op de hoogte van eventuele wijzigingen in de regeling. Zo zorgen we ervoor dat projecten altijd voldoen aan de laatste duurzaamheidsnormen.
Meer info en exacte jaarlijkse voorwaarden: Nationale MilieudatabaseMet de MIA wordt houtbouw niet alleen duurzamer, maar ook financieel haalbaarder voor woningcorporaties. Benieuwd wat dit voor jouw corporatie betekent? Hugo Geerlings praat je graag bij over houtbouw en de MIA-regeling.