De spil in het nieuwe ecosysteem

Futureproof bouwen met de Modulefabrique

Krapte op de arbeidsmarkt, stijgende bouwkosten, strengere duurzaamheidseisen en een oplopende woningbehoefte. Onze sector heeft flink wat uitdagingen die hun stempel drukken op hoe we (samen)werken. En dat vraagt om een radicaal andere, flexibele en bovenal slimme aanpak. Ons antwoord: de Modulefabrique! Dé manier om slimmer, duurzamer en toekomstbestendig te bouwen.

Geen luchtkastelen maar woningen

Duurzaam, gestandaardiseerd en schaalbaar bouwen. Door de uitdagingen van vandaag is dit de nieuwe norm. Ook groeit bij opdrachtgevers de behoefte aan langetermijncontracten, conceptgedreven oplossingen en bovenal betaalbare woningen. En dan wel, ondanks de toename van geïndustrialiseerde processen, met genoeg variatie...

Het klinkt haast utopisch, maar het kan. Door niet alleen slim en flexibel te bouwen, maar ook door - met die twee pijlers in het achterhoofd - samen te werken. Dat is precies wat we met de Modulefabrique doen, waarbij ons onderscheidend vermogen met name zit in de conceptontwikkeling en strategische helikopterview.

Modulefabrique.jpg

Maximale expertise door samen te werken

Onze modules, hún machines

De Modulefabrique is geen doorsnee fabriek. Zie het eerder als de ‘engineerende regisseur’ die woningmodules fabriceert met het ontwerp-, bouw- en beheermodel 3D-BIM. Volledig datagedreven, futureproof en geschikt voor zowel grootschalige- als maatwerkprojecten.

We richten ons op het casco, waarvan de houten elementen in onze eigen houtconstructiefabriek worden geproduceerd. Andere modulaire elementen komen van vaste co-makers, zoals circulaire prefab betonnen wanden en vloeren, bamboebeplating en biobased isolatiemodules. We gebruiken daarbij de externe productiecapaciteit van onze partners: zij maken onze modules met hún machines. Met deze aanpak profiteren we maximaal van ieders expertise, capaciteit en productieomgeving. En door (deels) zelf te produceren, blijven we innoveren en verbeteren!

Liever vandaag dan morgen

We willen duurzame bouwmaterialen beter beschikbaar maken én vaker toepassen. Daarom hebben we een nieuw bouwecosysteem opgezet, met de Modulefabrique als spil. Hier krijgen gebruikte grondstoffen een tweede leven in prefab modules, zoals de circulaire breedplaatvloer van Geelen Beton, of worden nieuwe materialen geoogst uit natuurlijke bronnen. De Modulefabrique verbindt daarbij de agrarische sector, start-ups, wetenschappers en het onderwijs.

Een voorbeeld is EcoFab, een gesubsidieerd consortium waarin we met partners slimme, betaalbare en duurzame woonoplossingen ontwikkelen. Samen innoveren brengt ons verder! 

Innovatie in de praktijk

De Modulefabrique draait inmiddels op volle toeren. Diverse projecten passen al elementen toe vanuit de fabriek en begin 2025 rolt de eerste volledige woning uit ‘de fabriek’!

En dan niet zomaar een woning, maar de TerugWINwoning. Deze zelfvoorzienende woning, gemaakt van circulaire en biobased materialen, wint energie en water terug; een innovatie die voortkomt uit project EcoFab. Benieuwd waar het prototype wordt geplaatst én wat onze toekomstplannen zijn voor deze innovatieve woning?

Meer weten over onze Modulefabrique?

Gido vertelt je er graag alles over.

Gido Smolders - Hendriks.jpg

Gido Smolders

Bedrijfsleider Modulefabrique
+316 5434 020
g.smolders@hendriksmaakthet.nl